Mi a helyi termék
Mivel egyre szélesebb körben kezdenek foglalkozni civilek, egyesületek, helyi szervezetek a helyi termékek népszerűsítésével, az Interneten több, kisebb részleteiben eltérő, megfogalmazás található a helyi termék magyarázatát illetően. Általános esetben elmondható, hogy a helyi termék olyan termék, ami helyben készül, nem az ország egyik feléből szállítanak a másikba, nem külföldről importálnak, amit 40-50 km-en belül értékesítenek. Nem tömegáru, hanem helyi specialitás. Ami legalább 51%-ban helyi hozzáadott értéket tartalmza helyi alapanyag vagy helyi munkaerő tekintetében.
A helyi termék lehet friss házi kenyér a szomszéd Mari nénitől, friss tojás Pista bácsitól, méz a szomszéd település méhészétől, kézműves termék, ételkülönlegesség, használati tárgy, népi motívumokkal ékesített dísztárgy, és sorolni lehetne tovább.
Természetesen előfordul, hogy a helyi termelő kinövi családi, őstermelői kereteit és ebben az esetben már nem csak helyben értékesít, sőt akár exportál is.
A helyi termék átvitt értelemben
- Munkahelyteremtés és munkahely megtartás
- Hagyományok fenntartása, megőrzése és újjászületése
- Az élhető vidék megteremtése és fenntartása