Új pályázati lehetőség a VM támogatásával
2011. május 16. • hétfő | Pályázati hírek

A helyi termékeket és a kisvállalkozásokat kívánja segíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Tengelicen rendezett Helyi Termék Fesztiválon.

Szombathelyen, egy turizmusról szóló konferencián az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a falusi, öko- és gyógyturizmust a helyi termékek felkarolása, a helyi feldolgozás és értékesítés támogatása segítheti.

Mindezek eléréséhez szükség van a helyi termékek népszerűsítését és megejlenését szolgáló helyi piacok kialakítására, ahol a helyben megtermelt áru közvetlenül jut el a fogyasztókhoz. Hozzátette azt is, hogy a mezőgazdaságban az állattenyésztés visszaszorulása miatt az egészséges arányok visszaállítása is fontos feladat.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a néphagyomány, az életünkhöz kapcsolódó rítusok összegyűjtésére, megőrzésére – fogalmazott V. Németh Zsolt. Fontos a mikro-, kis- és középvállalkozások erősítése, a hazai turizmus fejlesztése, a helyi kulináris, népi és egyházi hagyományok ápolása.

V. Németh Zsolt elmondta: megjelent a tárca rendelete a mikrovállalkozások támogatásának feltételeiről, idén 7 milliárd forintra pályázhatnak a legkisebb cégek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból. Az államtitkár beszélt arról is, hogy akár egy héten belül megjelenhet a vidéki turizmus fejlesztésének támogatásáról szóló rendelet, idén 4 milliárd forintra lehet majd pályázni. A forrást szálláshelyek kialakítására, agro- és ökoturisztikai szolgáltatások bővítésére lehet fordítani. A tárca 35 millió forintra csökkentette az igényelhető összeg felső határát annak érdekében, hogy minél több pályázó juthasson forráshoz. A hozzájárulás mértéke hátrányos helyzetű területen 65%, egyéb területen 60%. A támogatási kérelmeket júniusban lehet majd beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

forrás: www.kormany.hu


Legújabb Termelők
Tolna
Nagydorog
Fejér
Gárdony

Felhasználónév:
Jelszó: