Magyar termék megjelölés
2012. augusztus 28. • kedd | Termelőí hírek

Szeptember 1-jén lép hatályba az egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló miniszteri rendelet , amely többek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés.

A magyar termék minősítés vagy bármely más, az élelmiszer magyar származását tartalmazó állítás kizárólag akkor tüntethető fel az árun, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.

Hazai terméknek akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább 50 százaléka magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. Hazai feldolgozású termékek körébe tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségében import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az EU-s szabályoknak megfelelően még a múlt év végén küldte ki notifikációs eljárásra Brüsszelbe a magyartermék-rendelet tervezetét. Az unió a dokumentum több pontját kifogásolta, de a kormány úgy döntött, hogy a jogszabály kiállja az uniós próbát, ezért megjelent a szabályozás a magyar piacon.

Azon élelmiszerek, amelyek csomagolásán a rendelet előírásainak nem megfelelő állítást helyeznek el, a hatálybalépést követő egy évig még forgalomba hozhatók, és forgalomban tarthatók minőségmegőrzési idejük végéig.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) szerint a tudatos fogyasztói döntést segíti elő a "magyar termék" rendelet, mert elősegíti, hogy a fogyasztóknak megfelelő információik legyenek, és ezek birtokában hozhassanak vásárlásuk során döntést.

A fogyasztók egyre gyakrabban keresik a boltokban a magyar termékeket, nő a magyar élelmiszerek iránti igény, ugyanakkor a vásárlók nehezen igazodnak el a különféle címkék és jelölések között. A fogyasztónak joga van tudni, hogy mit vásárol, a gyártónak pedig joga és kötelessége, hogy a termék lényeges tulajdonságairól tájékoztassa őt.

Elkészültek a grafikák 

Elkészültek a Magyar Termék Nonprofit Kft. grafikái, amelyek a magyar termék, a hazai termék, illetve a hazai feldolgozású termék megkülönböztetését hivatottak szolgálni. A könnyen megjegyezhető és értelmezhető képi szimbólumokat egy civil szervezet készítette el.

 Magyar termék logók 

A magyar termék, hazai termék, illetve hazai feldolgozású termék megkülönböztetése, azonosítása érdekében készülnek a könnyen megjegyezhető és értelmezhető képi szimbólumok. A grafikákat a Magyar Termék Nonprofit Kft. civil szervezet készítiönkéntesen, állami beavatkozás és javadalmazás nélkül. Ez a szervezet alkotta meg a mára harmincszázalékosnál magasabb ismertségre szert tett Magyar Termék védjegyet. Az idézett szimbólum úgynevezett tanúsító védjegy, amely az adott termék megbízhatóságát is garantálja, a magyar előállítás igazolásán kívül. A logó megalkotását nyolc éve Bodrogai Ferenc kezdeményezte, mely most a három kategória szerint továbbfejlesztésre kerül.

A Magyar Termék védjegyet önkéntesen helyezik el a gyártók termékeiken. A használat engedélyezéséről a gyártó kérésére a szakértőkből álló, független Magyar Termék Tanúsító Koordináló Szervezet határoz. Az időszakonként összehívott szervezet összetétele aszerint alakul, hogy milyen termék gyártója kívánja alkalmazni a jelölést: tésztaféle, húsipari termék, papíráru stb. A jelzéseket önként helyezik el a gyártók, forgalmazók, az alkalmazás nem kötelező, ám ha megjelenik a csomagoláson az igényelt tanúsító védjegy, akkor az kötelez. A jogtalan használat szankciókat von maga után.

A háromféle jelzés közül a "Magyar termék"a magyar jelképi elemet elsősorban megtestesítő nemzeti színeket hordozza magán, míg a "Hazai termék"és a "Hazai feldolgozású termék"variációkban kevésbé érvényesül a trikolór jelleg, utalván a tartalomra. A magyar termék hazai alapanyagokból, itthoni előállítással készül, a hazai terméket is itthon állítják elő, ám ötven százaléknál kevesebb idegen eredetű alapanyagot is tartalmaz. A hazai feldolgozású termék akár száz százalékosan is külföldi alapanyagokból származhat, ám magyar ízléssel és eljárással, magyar kéz által, itthon készült.

Vedd a magyart, védd a hazait!

 

Belegondoltál már abba, hogy amikor a hétvégi bevásárlás kellékei után kutatsz a hipermarketben, vagy cipőt, műszaki cikket választasz a bevásárlóközpontban, azzal nem csupán a magad szükségleteiről gondoskodsz, hanem befolyással vagy hazánk gazdaságára is?

 

Tucatnyi vállalkozás sorsa múlhat azon, milyen termékre, szolgáltatásra költöd el a pénzed. De a magyar élelmiszerek, termékek megvásárlásával nem csupán munkahelyeket óvunk meg idehaza, hanem nemzetgazdaságunk fejlődését is segítjük. Okos választással nem csak forint százmilliárdok külföldre áramlását akadályozhatjuk meg, de biztosak lehetünk abban is, hogy ellenőrzött, minőségi portékák kerülnek otthonunkba.

 

Jó, ha tudod: a magyar termék vásárlása elsősorban nem ideológiai kérdés, nem a politikai elkötelezettség függvénye. Ám fontos, hogy a növekvő nemzetközi versenyben felismerjük a helyi értékek erejét, nemzeti kincseink gazdagságát. Támogasd a hazait, a helyit (nemcsak itthon, külföldön is), légy tudatos környezetünket, társadalmunkat illetően!

forrás: http://richpoi.com/plugins/content/content.php?content.15815


Legújabb Termelők
Tolna
Nagydorog
Veszprém
Balatonhenye

Felhasználónév:
Jelszó: