Tojás

Tojás
A tojást nem csak mint élelmiszert ismerjük és használjuk, hanem a kézművesek által festett vagy patkolt formában is díszítő elemként.
A tojáspatkolást a szájhagyomány szerint eredetileg a kovácsok találták ki, hogy bizonyítsák kézügyességüket az év végén ajándékként elkészített „patkolt tojás” révén. Mára a patkolókovácsok és a háztáji baromfiak száma is megcsappant, maga a tojáspatkolás pedig furcsaságával és paradox képével a vásári mutatványok, kiállítások, vásárok és hagyományőrző táborok témájává vált.
Magyarországon jelenleg legfeljebb néhány ember foglalkozik tojáspatkolással, amelyhez általában libatojást és ólomlemezt használnak. A tojás karcolt és festett „hímes” formában egyébként is kedvelt alanya a díszítésnek, önmagában pedig a termékenység és a kezdet jelképe.

A festett tojást pedig a Húsvéti ünneppel kapcsolatban ismerhetjük. A hagyomány szerint a lányok tojást festettek (hímes tojás, piros tojás) és azt adták az őket meglocsoló legényeknek ajándékba. A tojásfestésnek is több technikája ismert.

1

Termelő / termék / ajánlott árMegyeTelepülés    
Tojás
Tanyasi tojás
60 / db
Fejér
Gárdony

1

Összes oldalszám:1

Összes találat:1

Amennyiben túl sok elem szerepel a fenti listában, javasoljuk hogy használjon további szűrőfeltételeket a bal oldali Termelők, Termékek szűrése résznél.


Legújabb Termelők
Tolna
Nagydorog
Fejér
Gárdony
Legtöbbre értékelt termelők

Felhasználónév:
Jelszó: