Vaj

Vaj
A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Tejszínből vagy tejfölből készítik, ami eredetileg az aludttej készítésekor gyűlik össze annak felszínén. A vajkészítés eljárása során köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag. A vaj eltarthatósága kicsi, könnyen avasodik.

Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat. A szendvicsvaj legalább 70% zsírtartalmú. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük.
A jakvaj a Közép-Ázsia hegyvidékén élő népek között elterjedt, az ott őshonos jak (Bos grunniens) tejéből készített igen zsíros, tápláló vaj, amit sokféle módon használnak fel.
A mogyoróvaj amerikai eredetű kenhető növényi készítmény: finomra őrölt földimogyoróból készül kevés étolaj (esetleg hagyományos vaj) hozzáadásával. Nem édes jellegű, eltérően a nálunk ismertebb mogyorókrémektől.

1

Termelő / termék / ajánlott árMegyeTelepülés    
Vaj
Kecskevaj
4500 / kg
Fejér
(Vaj)
Gárdony

1

Összes oldalszám:1

Összes találat:1

Amennyiben túl sok elem szerepel a fenti listában, javasoljuk hogy használjon további szűrőfeltételeket a bal oldali Termelők, Termékek szűrése résznél.


Legújabb Termelők
Tolna
Nagydorog
Fejér
Gárdony
Legtöbbre értékelt termelők

Felhasználónév:
Jelszó: